Rolada makowa

Z lukrem i bakaliami!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Rolada makowa
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 dag drożdży instant
  • szczypta soli
Dodatki:
  • gotowa masa makowa
  • gotowy biały lukier
  • orzechy włoskie
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • żurawina
  • rodzynki
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na roladę makową!

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj z masłem, dodaj jajka, żółtka i śmietanę, szczyptę soli, przesiany cukier puder i drożdże.
  2. Wszystkie składniki połącz, ciasto zagnieć, podziel na dwie części, każdą rozwałkuj cienko, by powstał prostokąt.
  3. Na rozwałkowane ciasto równomiernie rozsmaruj masę makową wymieszaną z posiekanymi orzechami, zostawiając od brzegów 2 cm wolnej przestrzeni przy dłuższych bokach.
  4. Zwiń ciasto w rulony, owiń w pergamin, zostawiając niewielką wolną przestrzeń i pozostaw do wyrośnięcia.
  5. Piecz 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C, po upieczeniu i wystudzeniu polukruj i udekoruj bakaliami.

Zobacz inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
Julka/11 miesięcy temu
Przepis na bardzo smaczny makowiec, już więcej nie skorzystam z innego. Mam jednak pytanie...czy istnieje jakiś sposób aby zapobiec pękaniu makowca?