Przepis Roberta Sowy: biszkopt z makiem i konfiturą

Z polewą czekoladowo-gruszkową!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Roberta Sowy: biszkopt z makiem i konfiturą
Fotolia
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 250 g maku
  • 6 dużych jajek
  • szklanka cukru lub cukru pudru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki miodu
  • 300 g konfitury z dzikiej róży
  • 120 ml musu z gruszek (najlepiej z odmiany konferencja)
  • 100 ml miodu
  • 120 g cukru
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 60 g gorzkiego kakao
  • 10 g żelatyny
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis Roberta Sowy na biszkopt z makiem i konfiturą!

  1. Mak dwukrotnie opłucz, wsyp do garnka, zalej wodą i wymieszaj.
  2. Chwilę odczekaj i delikatnie zlej zgromadzony na powierzchni osad.
  3. Czynność powtórz.
  4. Oczyszczony mak zalej gorącą wodą i gotuj na bardzo małym ogniu około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Następnie zdejmij z ognia, odsącz, ostudź i zmiel.
  6. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę, a białka ubij oddzielnie na sztywną pianę.
  7. Mak wymieszaj z utartymi żółtkami, przesianą bułką tartą i miodem, a potem bardzo delikatnie połącz z pianą z białek.
  8. Dno i boki tortownicy o średnicy 21 cm posmaruj roztopionym masłem.
  9. Dno wyłóż krążkiem papieru do pieczenia tak, aby zachodził na boki formy i ponownie posmaruj masłem.
  10. Ciasto przelej do tortownicy i piecz około 45 minut w temperaturze 180°C.
  11. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika, odczekaj kilka minut, następnie otwórz je całkiem i poczekaj kolejne kilka minut.
  12. Wyjmij ciasto z piekarnika, wystudź i przekrój wzdłuż na dwie części.
  13. Mus gruszkowy zagotuj z miodem, śmietaną i cukrem.
  14. Zdejmij z ognia, dodaj kakao i namoczoną uprzednio żelatynę.
  15. Gotowe ciasto przełóż konfiturą różaną, wierzch posmaruj polewą czekoladowo-gruszkową i odstaw na kilka godzin do lodówki.
Więcej przepisów Roberta Sowy w książce "Cztery pory roku" (premiera 25 XI)

Zobacz inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)