POLECAMY

5 sprawdzonych przepisów na murzynka, które przypomną ci smak dzieciństwa!

Przepis na murzynka to klasyk, który pojawia się na polskich stołach od lat! Warto poznać sprawdzone przepisy, które sprawią, że twój wypiek będzie idealny za każdym razem.

/ 2 tygodnie temu
5 sprawdzonych przepisów na murzynka, które przypomną ci smak dzieciństwa! Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Ciasto murzynek przygotowywane na bazie gorzkiej lub mlecznej czekolady i wyrafinowanego kakao zyskuje na popularności przez lata. Możemy przygotować je z nadzieniem z marmolady owocowej lub powideł śliwkowych. Polany polewą czekoladową posypaną siekanymi orzechami jest jednym z wypieków, który obowiązkowo pojawia się na uroczystościach rodzinnych.

Przepis na murzynka z olejem

Oto składniki na przepis na murzynka z olejem:

  • pół szklanki oleju
  • 100 ml wody
  • szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki

Jak zrobić murzynka z olejem?

Ubijamy białka jaj na sztywno i dosypujemy szczyptę soli. Dodajemy żółtka kolejno i kakao. Przesiewamy mąkę i wsypujemy. Dokładnie mieszamy powoli wsypując cukier. Dolewamy olej i wodę. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowane ciasto doskonale smakuje polane lukrem.

Przepis na murzynka z kremem

Oto składniki na murzynka z kremem:

  • kostka masła
  • 130 ml wody
  • szklanka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • opakowanie mascarpone
  • ekstrakt waniliowy
  • cukier waniliowy

Jak zrobić murzynka z kremem?

Masło ucieramy z cukrem pudrem na lekką i puszystą, białą masę. Następnie białka ubijamy na sztywno i kolejno wrzucamy żółtka. Mieszamy z przesianą mąką i kakao. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy z temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem. Ubijamy mascarpone z cukrem waniliowym i ekstraktem przez około 2 minuty. Gotowe i wystudzone ciasto przekrawamy w pół i smarujemy przygotowanym kremem.

Przepis na murzynka z orzechami

Oto składniki na murzynka z orzechami:

  • kostka masła lub margaryny
  • 120 ml soku pomarańczowego
  • szklanka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 5 łyżek kakao
  • garść posiekanych orzechów
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki powideł śliwkowych

Jak zrobić murzynka z orzechami?

Masło ucieramy z cukrem pudrem na lekką i puszystą, białą masę. Następnie białka ubijamy na sztywno i kolejno wrzucamy żółtka. Mieszamy z przesianą mąką i kakao. Dolewamy sok pomarańczowy i powidła śliwkowe. Siekamy orzechy i wrzucamy do masy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy z temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.

Przepis na murzynka z dżemem

Oto składniki na murzynka z dżemem:

  • kostka masła lub margaryny
  • 150 ml wody
  • szklanka cukru pudru
  • 5 łyżek kakao
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki dowolnego dżemu owocowego

Jak zrobić murzynka z dżemem?

Masło ucieramy z cukrem pudrem na lekką i puszystą, białą masę. Następnie białka ubijamy na sztywno i kolejno wrzucamy żółtka. Mieszamy z przesianą mąką i kakao. Wlewamy wodę. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy z temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut. Gotowe i wystudzone ciasto przekrawamy w pół i smarujemy dżemem owocowym.

Przepis na murzynka z czekoladą

Oto składniki na murzynka z czekoladą:

  • kostka masła lub margaryny
  • 100 ml wody lub soku pomarańczowego
  • szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
  • tabliczka czekolady

Jak zrobić murzynka z czekoladą?

Masło ucieramy z cukrem pudrem na lekką i puszystą, białą masę. Następnie białka ubijamy na sztywno i kolejno wrzucamy żółtka. Mieszamy z przesianą mąką i kakao. Rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i wlewamy do masy razem z sokiem pomarańczowym. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy z temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.

Zobacz inne przepisy na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/tydzień temu
ja porponuję na szybko zorbioć ciasto czekoladowe na bazie szymanowskiej - jak goście dzwonia do drzwi, ja wstawiam ciasto do pierkanrika :D