Przepis Magdy Gessler: zielone pierogi z pstrągiem

Świąteczne pierogi w nietypowej odsłonie!

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Magdy Gessler: zielone pierogi z pstrągiem
Adam Sztokinier
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto:

  • 1 garść szpinaku
  • ½ kg mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • sól

Na farsz:

  • 20 dag wędzonego pstrąga
  • 20 dag bryndzy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula dymka
  • ½ pęczka koperku

Do podania:

  • kwaśna śmietana
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Pierogi wigilijne to potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tym razem zrób je w niestandardowej wersji - ze szpinakiem i rybą. Przedstawiamy, jak krok po kroku przygotować zielone pierogi z pstrągiem według przepisu Magdy Gessler.

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami - przepis

1. Szpinak parz i zmiksuj, usuwając nadmiar wody.
2. Połącz z mąką i jajkami.
3. Zagnieć ciasto, dodając około 2 łyżek ciepłej wody i sól.
4. Odstaw na czas przygotowania farszu.

Pierogi z mięsem - przepis

5. Zmiksuj pozbawionego ości pstrąga z bryndzą i masłem.
6. Teraz wmieszaj pokrojony koperek i posiekaną dymkę.
7. Rozwałkuj ciasto, wytnij kółka, nałóż farsz i zlep pierogi, formując ozdobny brzeg.
8. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj około 2–3 minut od wypłynięcia.
9. Podawaj z kwaśną śmietaną.

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
czy Magda Gessler naprawdę poleca te pierogi wigilijne!?!??!