Przepis Magdy Gessler: ryba po toruńsku

Tradycyjny przepis na rybę - idealna na świąteczny stół! Karp z bakaliami na słodko.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Magdy Gessler: ryba po toruńsku
Adam Sztokinier
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 por
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • sól
  • 1 ryba słodkowodna (w ostateczności może być karp) o wadze od 1½ do 2 kg
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 10 dag piernika
  • 1 garść migdałów
  • 1 garść rodzynków
  • pieprz
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
Świąteczna sałatka z makrelą - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Jarzyny obierz, zalej wodą i gotuj pół godziny z pieprzem, zielem angielskim i imbirem.
2. W połowie gotowania posól.
3. Gdy jarzyny są już zupełnie miękkie, wyjmij je z wywaru.
4. Rybę spraw i ewentualnie odfiletuj.
5. Teraz do wywaru włóż rybę. Gotuj na malutkim ogniu aż będzie miękka.
6. Delikatnie wyjmij rybę i przełóż na półmisek. Trzymaj ją w cieple.
7. Do wywaru dodaj piwo i piernik. Gotuj 5 minut.
8. Zmiksuj. Gotuj nadal na małym ogniu, dodając obrane migdały i rodzynki.
9. Gdy sos jest odpowiednio gęsty, dopraw solą, pieprzem i gałką.
10. Możesz też dodać łyżkę miodu i 2 łyżki masła.
11. Podaj rybę polaną sosem.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)