Przepis Magdy Gessler: kotlety z karpia

Nie lubisz w czasie wigilijnej wieczerzy wydłubywać ości? Kotlety rybne według przepisu Magdy Gessler to potrawa stworzona dla ciebie! Sprawdź!

Weronika Kwaśniak / 3 tygodnie temu
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Magdy Gessler: kotlety z karpia
Adam Sztokinier
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 1 karp o wadze około 1 kg
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l oleju rzepakowego
  • 20 dag bryndzy podhalańskiej
  • kilka gałązek natki
  • mąka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła, najlepiej jędrzejowskiego
  • ½ szklanki bułki tartej
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Kotlety z karpia to lepsza alternatywa dla ryby z ośćmi. Ich przygotowanie nie należy do najprostszych, ale warto pokusić się o zrobienie tej wigilijnej potrawy, bo po prostu rozpływa się w ustach.

1. Wyfiletuj karpia. Potrzebny będzie długi, cienki i bardzo ostry nóż. Odetnij głowę.
2. Zaczynając od strony brzucha, zdejmij mięso z ości, dochodząc do kręgosłupa.

Miętowa ryba - przepis

3. Odetnij kręgosłup, tak aby filet trzymał się na skórze grzbietu. Staraj się jej nie uszkodzić.
4. Skrop karpia cytryną, posyp solą, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i skrop olejem.
5. Odłóż na parę godzin.

Kaczka w sosie - przepis

6. Bryndzę zmieszaj z posiekaną pietruszką i włóż do wnętrza ryby.
7. Teraz przetnij karpia w poprzek na 3–4 kawałki (zależy od wielkości ryby).

Zupa rybna - przepis

8. Musisz bardzo starannie spanierować rybę. Najpierw obtocz ją w mące, potem w rozmąconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Dokładnie dociskaj panierkę.
9. Następnie smaż w głębokim tłuszczu. Kładź na każdym kawałku ryby cząstkę masła.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska".

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
Bardzo lubię karpia niestety rzadko go jadam głównie na święta ale nie wiedziałam że można z niego zrobć kotlety będe musiała spróbować najlepszego karpia jak dotąd jadłam w Mekongu w Krakowie.