Przepis Magdy Gessler: kaczka w sosie

Aromatyczna kaczka w sosie miodowo-pomarańczowym - idealna na świąteczny obiad! Sprawdź!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Magdy Gessler: kaczka w sosie
Adam Sztokinier
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 dag masła
  • 1 kaczka o wadze około 2 kg
  • sól
  • pieprz z młynka
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki nalewki pomarańczowej
  • 150 ml bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki miodu (najlepiej gryczanego godziszowskiego)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Kaczka w sosie to przepyszne danie, które musi pojawić się na świątecznym stole. Kaczka w sosie miodowo-musztardowym według przepisu Magdy Gessler na pewno zasmakuje wszystkim domownikom.

1. Rozgrzej masło w dużym rondlu.
2. Kaczkę natrzyj solą i pieprzem, a potem obsmaż na rumiano na tłuszczu.

Karp na słodko - przepis Magdy Gessler

3. Zmniejsz ogień, przykryj rondel i pozostaw kaczkę na małym ogniu przez 45 minut.
4. Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, który wlej do niewielkiego garnka z łyżką wody (otartą skórkę odłóż na bok).

Zupa rybna - przepis Magdy Gessler

5. Piekarnik rozgrzej do 90°C. Kaczkę wyjmij z rondla, porcjuj i ułóż na półmisku, przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika – aby nie wystygła.
6. Zbierz sok, który puściło mięso i wlej do soku z pomarańczy.
7. Dodaj do niego także nalewkę, bulion i doprowadź mieszaninę do wrzenia.
8. Gotuj przez kilka minut i przecedź przez sitko do miseczki.

Sernik krakowski - przepis Magdy Gessler
 

9. Do rondelka wlej ocet, dodaj miód i wymieszaj.
10. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż płyn zgęstnieje.
11. Wtedy wlej do niego sos pomarańczowy z miseczki wymieszany z mąką i gotuj razem przez 15 minut.
12. Sos przelej do sosjerki.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska".

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
marlena/rok temu
Ja ostatnio jadłam rewelacyjną kaczke w sosie pomarańczowym w restauracji Mekong w Krakowie
kaleczka/3 lata temu
wyprubowałam ostatnio kaczkę w sosie z programu Masterchef, którą poleca Magda Gessler
Elizzy/3 lata temu
mam fajny przepis na Krewetki Jumbo w warzywach z woka Składniki: 12 krewetek "Jumbo" oliwa z oliwek 2 marchewki 1 cukinia 100 gram chińskiego makaronu 2 łyżki ziarna sezamowego Przygotowanie: Usmaż 12 krewet Jumbo na oliwie z oliwek w naczyniu wok. Wyciągnij je a następnie przygotuj w tym samym naczyniu 2 marchewki i cukinię skrojone w paski. Zagotuj, następnie dodaj 100 gram ugotowanego chińskiego makaronu i 2 łyżki ziarna sezamowego. Podawaj z gorącymi krewetkami.