Przepis Ani Starmach: zabielana zupa grzybowa

Na co dzień i na święta!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Ani Starmach: zabielana zupa grzybowa
Agnieszka Piątkowska/prettybaked.pl
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 800 g grzybów leśnych (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków)
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub wołowego
  • 250 ml kremówki
  • łyżka świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
Zupa rybna - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis Ani Starmach na zabielaną zupę grzybową!

  1. Cebule drobno pokrój.
  2. Kapelusze grzybów oddziel od nóżek, pokrój w dużą kostkę, tak aby kawałki grzybów były wyczuwalne w zupie.
  3. Tymianek posiekaj.
  4. W dużym garnku przesmaż na maśle cebulę, dodaj grzyby i ząbek czosnku.
  5. Po 10 minutach, gdy grzyby puszczą sok, wyciągnij czosnek, dodaj tymianek, wlej bulion.
  6. Całość zagotuj.
  7. Śmietankę zahartuj, wlewając do niej pół szklanki wywaru, po czym wlej ją do garnka.
  8. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
  9. Zupę podawaj z makaronem lub grzankami.
Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne. Na każdą okazję" (premiera 6 XI)

Zobacz inne przepisy Ani Starmach:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
Natka/11 miesięcy temu
Pyszna zupa- robiłam z suszonych grzybów (2 duże garście zalałam wodą wcześniej na kilka godzin). Dodałam też pieczarki- skroiłam 4 duże i razem z cebulą i grzybami pokroiłam drobno. Wodę powstałą po namacaniu grzybów dolałam do bulionu. Zupa pyszna i aromatyczna:)
senix/rok temu
szczerze to grzybowa zabielana jest po prostu do niczego