Przepis Ani Starmach: karp z orzechami

Klasyka w nietypowej odsłonie!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Ani Starmach: karp z orzechami
Agnieszka Piątkowska/prettybaked.pl
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 filety z karpia (ewentualnie 4 dzwonki)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
Sos bakaliowy:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów w słupkach
  • 2 łyżki miodu
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki świeżego tymianku
Świąteczna sałatka z makrelą - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis Ani Starmach na karpia z orzechami!

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  2. Karpia oprósz solą i pieprzem.
  3. Przysmaż z obu stron na maśle na złoty kolor.
  4. Przełóż do gorącego piekarnika na mniej więcej 10 minut (w zależności od grubości ryby).

Sos bakaliowy:

  1. Posiekaj tymianek.
  2. Na patelni, na której smażyła się ryba, upraż orzechy i migdały.
  3. Dodaj białe wino i miód, podgrzewaj na małym ogniu.
  4. Dodaj śmietanę i tymianek.
  5. Pieczonego karpia podawaj z orzechowym sosem.
Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne. Na każdą okazję" (premiera 6 XI)

Zobacz inne świąteczne przepisy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)