Placek makowy

W sam raz na Boże Narodzenie!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Placek makowy
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
Masa:
  • 40 dag maku
  • 2 szklanki mleka
  • 20 dag cukru
  • 5 jajek
  • 5 dag bułki tartej
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 5 dag rodzynek
  • skórka otarta z cytryny
  • 5 dag migdałów bez skórki
Ciasto Rafaello bez pieczenia - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na placek makowy!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Wylep dno tortownicy o średnicy 20 cm.
  3. Boki formy posmaruj masłem i przylep paski papieru do pieczenia.
  4. Mak zalej mlekiem i gotuj, aż mleko się wchłonie.
  5. Dwukrotnie przepuść przez maszynkę.
  6. Cukier utrzyj z jajkami.
  7. Dodaj mak, bułkę tartą, wiórki kokosowe, rodzynki, skórkę z cytryny i posiekane migdały.
  8. Masę nałóż do tortownicy, wyrównaj powierzchnię.
  9. Piecz około 60 min w 180°C.
  10. Ozdabiaj białą czekoladą.

Zobacz inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)