Pierś gęsi z gruszkami

Najlepsza będzie z plackami z kapusty!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierś gęsi z gruszkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • duża gęsia pierś
  • majeranek
  • szklanka czerwonego wina
  • goździki
  • 2 słodkie gruszki
  • kawałek imbiru
  • skórka z limonki
  • łyżka masła
  • 3 garści posiekanej białej kapusty
  • jajko
  • mąka (np. pszenna, kukurydziana)
  • łyżka posiekanej natki
  • łyżka startej marchewki
  • szczypta mielonego anyżu
  • olej
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierś gęsi z gruszkami!

  1. Pierś przykryj folią i rozklep, tak by nie uszkodzić struktury mięsa.
  2. Natnij skórę w kratkę i natrzyj solą, roztłuczonymi goździkami i majerankiem.
  3. Zalej winem, chłodź całą noc.
  4. Godzinę przed smażeniem mięsa włóż kapustę do durszlaka i posyp ją solą, aby puściła wodę.
  5. Pierś zrumień na oleju, włóż do pieca na 10 minut (180°C).
  6. Na patelni podsmaż pokrojone gruszki.
  7. Dodaj starty imbir, skórkę, masło i duś, aż gruszki się rozgotują.
  8. Kapustę odciśnij i wymieszaj z jajkiem, natką, startą marchewką, anyżem i dodaj tyle mąki, by powstało gęste ciasto.
  9. Dopraw solą, pieprzem i usmaż na oleju placki.
  10. Pierś pokrój i podawaj z sosem gruszkowym oraz plackami.

Zobacz inne przepisy na gęsinę:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)