Pierogi z suszonymi grzybami

Warto serwować je z barszczem.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z suszonymi grzybami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mąki pszennej oraz mąka do posypania stolnicy
  • 250-280 ml wrzącej wody
  • szczypta soli
Na farsz:
  • 20 dag suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z suszonymi grzybami!

  1. Grzyby opłucz, przełóż do garnuszka, zalej letnią wodą i mocz przez 1-2 godziny.
  2. Do mąki dodaj szczyptę soli.
  3. Zalej wrzątkiem, wymieszaj łyżką, a po chwili wyrób energicznie elastyczne ciasto.
  4. Przykryj ciasto zwilżoną ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
  5. Namoczone grzyby gotuj, aż będą miękkie, odcedź, ostudź i drobno posiekaj.
  6. Połowę ciasta rozwałkuj bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy (pozostałe ciasto trzymaj pod ściereczką).
  7. Szklanką wycinaj kółeczka i kolejno na środku każdego placuszka układaj łyżeczkę farszu, złóż na pół i sklej dokładnie brzegi.
  8. Czynność powtarzaj, aż składniki się wyczerpią.
  9. Pierogi wrzucaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj ok. 5 minut od momentu wypłynięcia.

Sprawdź inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)