POLECAMY

Pierogi z makiem

A może wigilijne pierogi na słodko?

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z makiem fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag mąki tortowej
  • 100 ml gorącej wody
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
Na farsz:
  • 20 dag maku
  • 300 ml mleka
  • 4 dag rodzynek
  • 4 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 4 dag cukru
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki błyskawicznej kaszy manny
Na syrop:
  • sok z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • łyżka maku do posypania
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z makiem!

  1. Przygotuj farsz: mak opłucz, zalej wrzącym mlekiem i gotuj około 30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  2. Następnie mak przecedź i razem z rodzynkami i orzechami zmiel dwukrotnie, używając w maszynce drobnego sitka.
  3. Dodaj cukier, miód i kaszę. Wymieszaj.
  4. Do mąki dodaj sól, roztrzepane jajko, olej i wodę.
  5. Wyrób elastyczne ciasto.
  6. Przykryj i odstaw je na 15 minut, aby odpoczęło.
  7. Następnie ciasto cienko rozwałkuj i wycinaj z niego szklanką niewielkie kółka.
  8. Małą łyżeczką na środek każdego kółka nakładaj farsz. Sklejaj brzegi. 
  9. Pierożki wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  10. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier i zalej go sokiem wyciśniętym z pomarańczy, gotuj.
  11. Gdy syrop zacznie gęstnieć, dodaj masło, wymieszaj.
  12. Pierożki podawaj prosto z wody, polane syropem, oprószone makiem.

Zobacz więcej przepisów na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/miesiąc temu
Ja miałam odkąd pamiętam jeden przepis na ciasto na pierogi, który dostałam od Babci. Zawsze używałam tej samej mąki, której używała babcia czyli mąki szymanowskiej. Babcia zawsze mi tłumaczyła, że bardzo dużo zależy od mąki jakiej się używa.