Pierogi z makiem

A może wigilijne pierogi na słodko?

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z makiem
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag mąki tortowej
  • 100 ml gorącej wody
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
Na farsz:
  • 20 dag maku
  • 300 ml mleka
  • 4 dag rodzynek
  • 4 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 4 dag cukru
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki błyskawicznej kaszy manny
Na syrop:
  • sok z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • łyżka maku do posypania
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z makiem!

  1. Przygotuj farsz: mak opłucz, zalej wrzącym mlekiem i gotuj około 30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  2. Następnie mak przecedź i razem z rodzynkami i orzechami zmiel dwukrotnie, używając w maszynce drobnego sitka.
  3. Dodaj cukier, miód i kaszę. Wymieszaj.
  4. Do mąki dodaj sól, roztrzepane jajko, olej i wodę.
  5. Wyrób elastyczne ciasto.
  6. Przykryj i odstaw je na 15 minut, aby odpoczęło.
  7. Następnie ciasto cienko rozwałkuj i wycinaj z niego szklanką niewielkie kółka.
  8. Małą łyżeczką na środek każdego kółka nakładaj farsz. Sklejaj brzegi. 
  9. Pierożki wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  10. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier i zalej go sokiem wyciśniętym z pomarańczy, gotuj.
  11. Gdy syrop zacznie gęstnieć, dodaj masło, wymieszaj.
  12. Pierożki podawaj prosto z wody, polane syropem, oprószone makiem.

Zobacz więcej przepisów na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)