Pierogi z kapustą i grzybami

Jeśli chcesz, możesz je podsmażyć!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z kapustą i grzybami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 4 szklanki maki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • ok. 2 szklanek ciepłej wody
Na farsz:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • ok. 30 dag suszonych grzybów
  • 2 średniej wielkości cebule
  • olej lub masło do podsmażenia cebuli
  • sól
  • pieprz
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z kapustą i grzybami!

  1. Grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin.
  2. Ugotuj w tej samej wodzie (ok. 15 minut), odsącz i drobno posiekaj. Wodę pozostaw.
  3. Kapustę odciśnij z płynu.
  4. Drobno pokrojoną cebulę przesmaż na złoty kolor na tłuszczu.
  5. Przełóż do garnka, dodaj posiekaną kapustę i grzyby, zalej wodą z grzybów i duś na małym ogniu do odparowania całej wody.
  6. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól i olej.
  8. Stopniowo dolewając ciepłą wodę wyrabiaj ok. 15 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
  9. Przykryj je ściereczką.
  10. Ciasto wałkuj partiami na placki, wykrawaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
  11. Gotuj w osolonej wodzie ok. 3-5 minut.
  12. Podawaj z podsmażoną cebulą.

Zobacz inne przepisy świąteczne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)