Piernik z białą masą

Nietypowy pomysł na piernik!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Piernik z białą masą
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 16
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 15 dag miodu gryczanego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 50 dag mąki
  • łyżka sody
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka przyprawy do piernika
  • 5 dag posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
Masa:
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 25 dag serka mascarpone
  • skórka otarta z cytryny
Piernik świąteczny - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na nietypowy piernik z białą masą!

  1. Masło na ciasto zmiksuj z cukrem, miodem, żółtkami i śmietaną.
  2. Połącz z mąką przesianą z sodą i kakao oraz z przyprawą i migdałami.
  3. Ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej mąką podłużnej formy.
  4. Piecz godzinę w piekarniku o temperaturze 180 stopni C.
  5. Wystudź, przekrój w poprzek na połowę.
  6. Miękkie masło na krem (powinno mieć temperaturę pokojową) utrzyj z cukrem pudrem.
  7. Cały czas ucierając, dodawaj po łyżce mascarpone, na końcu dodaj też skórkę z cytryny.
  8. Przygotowaną masą przełóż blaty.
  9. Posmaruj nią też wierzch i boki ciasta.

Zobacz inne porady na święta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)