POLECAMY

Świąteczny piernik w wersji fit

Dzięki naszemu przepisowi twój tegoroczny piernik będzie bardziej... dietetyczny!

Weronika Kwaśniak / rok temu
DRUKUJ PRZEPIS
Świąteczny piernik w wersji fit Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 100 min
Ilość kalorii: 320 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 150 g masła lub oleju kokosowego
  • 150 g miodu
  • 5 łyżek ksylitolu
  • łyżka przyprawy do piernika
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 350 g różnych rodzajów mąki (np. 100 g kokosowej, 150 g migdałowej, 100 g ziemniaczanej)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
  • 3 jajka

Polewa:

  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 100 g ciemnej czekolady (bez laktozy)
Przygotowanie:

Zobacz przepis na piernik w wersji fit! Jest on odpowiedni również dla tych, którzy nie mogą spożywać produktów, które zawierają laktozę.

  1. Wymieszaj masło lub olej z miodem.
  2. Dodaj wszystkie mąki, wymieszane z ksylitolem i sodą.
  3. Wbij jajka, wlej mleko oraz kawę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody i wsyp przyprawę do piernika.

Makowiec w wersji fit - przepis

  1. Zmiksuj na gładką masę.
  2. Dodaj połowę posiekanych orzechów.
  3. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez 50 minut.

Ryba w wersji fit - przepis na święta

  1. Rozpuść czekoladę w mleku kokosowym i polej przestudzone ciasto. Udekoruj orzechami.
  2. Piernik najlepiej przygotować dzień wcześniej - będzie najsmaczniejszy.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)