POLECAMY

Bezmięsny pasztet z grzybów

Pasztet z grzybów to idealny pomysł na świąteczne danie dla tych, którzy nie jedzą mięsa!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Bezmięsny pasztet z grzybów Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 7 dag suszonych grzybów, najlepiej borowików lub podgrzybków
  • kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 dużego pora lub duża cebula
  • 5 dag masła
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki
  • 3 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • masło i sezam do formy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na bezmięsny pasztet z grzybów! To danie nie tylko dla wegetarian - nawet ci, którzy jedzą mięso, będą nim zachwyceni. To pyszna propozycja nie tylko na Boże Narodzenie!

  1. Grzyby opłucz, zalej wodą, odstaw na 2-3 godziny.
  2. Następnie ugotuj grzyby, osącz i drobno posiekaj.

Kluski z makiem - przepis video

  1. Kajzerkę zalej mlekiem i 5 łyżkami wywaru z grzybów.
  2. Namoczoną bułkę dokładnie odciśnij.
  3. Posiekaj pora (możesz go też zastąpić cebulą) i ząbki czosnku.

Ryba po grecku - przepis

  1. Pora z czosnkiem podsmaż na maśle.
  2. Zioła posiekaj.
  3. Grzyby połącz z ziołami, bułką i żółtkami.
  4. Dopraw solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej.

Kapusta z fasolą i grzybami - przepis

  1. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Wyrób masę, wymieszaj z porem, czosnkiem i ubitymi białkami.
  3. Foremkę do pasztetu (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem, wysyp sezamem.
  4. Przełóż masę grzybową.
  5. Piecz przez około 2 godziny w 175°C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)