POLECAMY

Zobacz, jakie są idealne propocje na ciasto na paszteciki i upiecz doskonałą przekąskę na święta!

Paszteciki to doskonały pomysł na kruchą przekąska idealną do barszczu – sprawdź nasze przepisy!

/ 3 tygodnie temu
Zobacz, jakie są idealne propocje na ciasto na paszteciki i upiecz doskonałą przekąskę na święta! Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Paszteciki przygotowywane na bazie krucho-drożdżowego ciasta doskonale sprawdzą się z rozmaitym farszem. Możemy wykorzystać mięso mielone lub ugotowane porcje rosołowe z dodatkiem warzyw korzeniowych. W wersji tradycyjnej na święta występują z duszoną kiszoną kapustą z suszonymi grzybami leśnymi. Sprawdź doskonałe przepisy na przepyszne paszteciki!

Ciasto na paszteciki

Oto składniki na ciasto na paszteciki:

  • 450 g mąki pszennej zwykłej lub pełnoziarnistej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 40 g drożdży
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu
  • 150 ml śmietany
  • jajko

Jak zrobić ciasto na paszteciki?

Mąkę dokładnie przesiewamy i siekamy razem z masłem. Dodajemy drożdże, sól, cukier oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wyrabiamy z jednym jajkiem. Ciasto przekładamy w misce na 30 minut do lekkiego wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm. Do tak powstałego ciasta możemy przygotować farsz na bazie mięsa lub kapusty kiszonej z grzybami. Ciasto wypiekamy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 35 stopni. Możemy je posmarować rozkłóconym jajkiem, aby nabrało złotego koloru.

Paszteciki drożdżowe z mięsem

Oto składniki na paszteciki drożdżowe z mięsem:

  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 250 ml śmietany
  • kostka masła
  • jajko
  • 300 g mielonego mięsa lub z porcji rosołowej
  • 3 średnie marchewki
  • papryka słodka w proszku

Jak zrobić paszteciki drożdżowe z mięsem?

Mąkę dokładnie przesiewamy i siekamy razem z masłem. Dodajemy drożdże, sól, cukier oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wyrabiamy z jednym jajkiem. Ciasto przekładamy w misce na 30 minut do lekkiego wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Ścieramy marchewkę na tarce o średnich oczkach i mieszamy z gotowym mięsem z porcji rosołowej lub podsmażonym mielonym. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką w proszku. Tak przygotowanym farszem nadziewamy ciasto na paszteciki. Odcinamy kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Idealnie smakują zarówno jako samodzielna przystawka, jak i dodatek do barszczu.

Przepis na paszteciki do barszczu

Oto składniki na paszteciki do barszczu:

  • 400 g mąki pszennej
  • kostka masła
  • jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 200 g siekanej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów

Jak zrobić paszteciki do barszczu?

Mąkę dokładnie przesiewamy i siekamy razem z masłem. Dodajemy drożdże, sól, cukier oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wyrabiamy z jednym jajkiem. Ciasto przekładamy w misce na 30 minut do lekkiego wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm. Posiekaną kapustę kiszoną dusimy przez około 30 minut razem z wcześniej namoczonymi grzybami. Tak przygotowanym farszem nadziewamy ciasto na paszteciki. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki i wypiekamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Dla uzyskania lepszego koloru, możemy posmarować je rozkłóconym jajkiem.

Zobacz inne przepisy na przekąski

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 tygodnie temu
Jak paszteciki na święta, to koniecznie nadziewane gęstym, grzybowym sosem. Wywar grzybowy od Krakusa świetnie się sprawdza przy przygotowywaniu sosów, zup i farszów