Jak zrobić sernik z pianką - przepis składniki i przygotowanie

Z posmakiem kawy, wiśni i wiórków kokosowych!
Weronika Kwaśniak / 12.11.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić sernik z pianką - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:


  • 15 dag mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • jajko

Masa:


  • 60 dag sera białego półtłustego
  • duży kubek śmietany 18%
  • 10 dag cukru
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki drobnej kawy rozpuszczalnej
  • szklanka wiśni z nalewki lub 10 dag wiśni kandyzowanych

Pianka:


  • białko
  • szczypta soli
  • 10 dag cukru
  • ok. 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić sernik z pianką!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Rozwałkuj, wylep nim dno i boki tortownicy, wstaw do lodówki.
  3. Ser zmiksuj ze śmietaną, cukrem i żółtkami.
  4. Dodaj mąkę i przesianą kawę, wymieszaj.
  5. Połącz z pianą z białek.
  6. Na ciasto wyłóż kilka łyżek masy, posyp wiśniami, przykryj resztą ciasta.
  7. Piecz przez 50 minut w 150°C z termoobiegiem.
  8. Białko ubij ze szczyptą soli i cukrem.
  9. Wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
  10. Piecz jeszcze 20 minut w 150°C.

Zobacz więcej przepisów na serniki:

DRUKUJ PRZEPIS