Orzechowa tarta ze słodką polewą

Pyszny deser, którym łatwo oczarujesz domowników i gości.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Orzechowa tarta ze słodką polewą
www.beatapolatynska.pl
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 400 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • żółtko
  • 2 łyżki wody
  • 30 dag orzechów włoskich
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu
  • polewa czekoladowa
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Masło posiekaj z mąką, rozetrzyj w palcach.
2. Dodaj cukier, żółtko i wodę, zagnieć kruche ciasto, schłodź.
3. Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm.
4. Wylep nim dno i boki formy na tartę.
5. Upiecz ciasto na złoty kolor w temperaturze w 200 st. C.
6. Orzechy przebierz, praż minutę na suchej patelni, przesyp na talerz.
7. Na patelni rozpuść cukier z miodem.
8. Do cukru dodaj orzechy, przesmaż, mieszając.
9. Podpieczony spód posmaruj polewą.
10. Wyłóż na niego orzechy, polej pozostałą częścią polewy.

Przepis z "Przyjaciółki"
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: deseryciastotarta
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)