Okonie w soku z pomarańczy

Nietypowe danie rybne z... pęczotto!

Weronika Kwaśniak / 11 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Okonie w soku z pomarańczy
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 średnie okonie
Marynata:
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego
  • 3 szklanki soku z pomarańczy
  • 1/2 szklanki wytrawnego wermutu
  • łyżka ziaren anyżu
Pęczotto:
  • szklanka pęczaku
  • 2 szalotki
  • 12 listków szałwii
  • łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki krojonych pomidorów z puszki
  • łyżka posiekanego koperku
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
Świąteczna sałatka z makrelą - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak przyrządzić okonie!

  1. Koper pokrój.
  2. Składniki marynaty zagotuj, ostudź.
  3. Skórę ryb ponacinaj w kratkę, ułóż w płaskim naczyniu.
  4. Zalej marynatą, odstaw w chłodne miejsce na minimum 3 godziny.
  5. Rybę ułóż na blasze, przykryj folią aluminiową.
  6. Nastaw piecz na grzanie od góry. Piecz około 15 minut w 200°C.
  7. Przygotuj pęczotto: szalotkę posiekaj, przesmaż na maśle.
  8. Wsyp do niej ziarna kopru, opłukany pęczak i chwilę smaż.
  9. Dodaj szałwię, zalej 1/2 bulionu.
  10. Gotuj, aż pęczak będzie miękki, w razie potrzeby dolewaj bulion.
  11. Do miękkiej kaszy dodaj pomidory i sok z cytryny.
  12. Dopraw solą i pieprzem.
  13. Wymieszaj z koperkiem.
  14. Podawaj do ryby.

Zobacz więcej przepisów na święta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)