Murzynek ze śliwkami

Murzynek ze śliwkami to pyszne ciasto, które możesz zaserwować swoim gościom w święta Bożego Narodzenia.

DRUKUJ PRZEPIS
Murzynek ze śliwkami
A. Rogalski
Liczba porcji: 16
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 210 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • aromat rumowy
  • 70 dag śliwek

Na cynamonową kruszonkę:

  • po 10 dag mąki, cukru i masła
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatki:

  • tłuszcz
  • tarta bułka do formy
Ciasto Rafaello bez pieczenia - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Składniki kruszonki posiekaj, krótko zagnieć i zlep w kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki.
  2. Masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem wyciśniętym z cytryny i otartą z niej skórką utrzyj na puch. Nie przerywając ucierania, dodawaj kolejno żółtka i aromat rumowy, a potem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec wymieszaj z ubitymi na sztywną pianę białkami.
  3. Dużą tortownicę wysmaruj masłem i oprósz tartą bułką. Ciasto wlej do formy. Ułóż na wierzchu połówki wydrylowanych  śliwek skórką do dołu. Na wierzchu rozkrusz kruszonkę.
  4. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Piecz około 50 minut. Przestygnięte posyp cukrem pudrem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)