Murzynek z daktylami

Ciemne, czekoladowe ciasto o głębokim smaku.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Murzynek z daktylami
Fotolia
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 395 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietany 12 proc.
  • 5 dag czekolady
  • 20 dag masła
  • 10 dag suszonych moreli
  • 10 dag daktyli
  • 5 dag kandyzowanego imbiru
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Jajka utrzyj z cukrem.
2. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz śmietanę, roztopioną czekoladę i masło.
3. Dokładnie zmiksuj.
4. Bakalie posiekaj, wymieszaj z łyżką mąki.
5. Dodaj bakalie do ciasta, połącz.
6. Foremkę 15 x 25 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką. Przełóż do niej ciasto.
7. Piecz ok. godzinę w 180°C.
8. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.

Przepis z "Poradnika domowego"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
Kasia /2 lata temu
Wygląda zachęcająco,daktyle w Lidlu już kupione więc jutro wypróbuję ten przepis.