Lukrowane pierniczki

To ostatni moment, aby je przygotować!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Lukrowane pierniczki
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 dag masła
  • 15 dag miodu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 25 dag mąki
  • czubata łyżeczka kakao
  • łyżeczka sody
  • jajko
  • lukier
  • barwniki spożywcze
Świąteczne pierniki - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierniki z lukrem!

  1. Masło rozpuść, dodaj miód i przyprawę do piernika, chwilę podgrzewaj, przestudź.
  2. Na stolnicę przesiej mąkę wymieszaną z kakao i sodą.
  3. Dodaj płynne masło i jajko.
  4. Zagnieć jednolite ciasto.
  5. Rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm i foremkami wycinaj z niego różne kształty.
  6. Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz około 8 min w 180 °C.
  7. Po wystudzeniu polukruj.

Zobacz inne przepisy świąteczne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/4 dni temu
w liście do kupienia nie było połowy rzeczy beznadzieja .zabij sie