Łamańce z makiem

Łamańce z makiem ze skórką z cytryny Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Warto je jeść nie tylko w czasie świąt. Mają niepowtarzalny smak, są też bogate w cenny błonnik.
/ 25.05.2019 17:58
Łamańce z makiem ze skórką z cytryny Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

 
Składniki

- 1 szklanka mąki
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki
Cukru Drobnego marki Srebrna Łyżeczka
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Na masę makową:
- mak niebieski
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki miodu
- bakalie

Z przesianej mąki, żółtek, masła i Cukru Drobnego marki Srebrna Łyżeczka oraz śmietany zagnieść ciasto,
uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki,
wyjąć, uformować wałeczki, spłaszczyć je ręką lub nożem, pokroić na paluszki długości 7-8 cm,
ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, upiec na rumiano w temperaturze 200°C,
mak dokładnie umyć, przełożyć do garnka, zalać wrzącym mlekiem, gotować 30 min na małym ogniu, osączyć i dwukrotnie zemleć,
połączyć z rozpuszczonym miodem, dodać wymyte, osączone i rozdrobnione bakalie, wymieszać, wstawić do lodówki,
udekorować upieczonymi łamańcami.

Jest smaczna nawet bez żadnych dodatków.
Przygotuj podstawową masę z maku, mleka i miodu.
Dodaj do niej wszystkie słodkości, jakie masz w domu: bakalie, rozdrobnione orzechy włoskie, laskowe, a nawet orzeszki pinii.
Doskonale smakuje z kandyzowanymi owocami.
Nie musisz sama piec ciasteczek, możesz kupić nawet zwyczajne herbatniki, małe bezy czy biszkopty. Masę makową możesz podać do makaronu lub ryżu.