Kutia wigilijna z kaszy

Jest o wiele szybsza w przygotowaniu, niż ta tradycyjna!

Weronika Kwaśniak / 11 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Kutia wigilijna z kaszy
serwis prasowy CYKORIA
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 200g maku potrójnie mielonego
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 200ml mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 paczki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki kandyzowanej pomarańczy
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić kutię z kaszy!

  1. Kaszę gotuj w lekko osolonej wodzie w stosunku 1: 2 (jedna część kaszy, dwie części wody) przez około 15 minut.
  2. Garnek z kaszą przykryj i zdejmij z gazu.
  3. Daj kaszy trochę czasu, aby porządnie napęczniała.
  4. W tym samym czasie przygotuj masę makową. Wsyp do garnka mak i cukier wanilinowy, dolej mleko oraz miód.
  5. Całość zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu, do momentu zgęstnienia masy.
  6. Dodaj skórkę z pomarańczy, rodzynki i orzechy włoskie i gotuj jeszcze chwilę.
  7. Gorącą kaszę przełóż do miski, w której ją podasz i udekoruj pozostałą częścią bakali.
  8. Miskę odstaw, aby całość ostygła i włóż do lodówki.
Serwis prasowy, CYKORIA

Zobacz więcej słodkich przepisów:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)