POLECAMY

Wigilijny kulebiak z łososiem

Do kulebiaka z łososiem dodaj również pieczarki! To pyszne danie na święta!

Weronika Kwaśniak / 8 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Wigilijny kulebiak z łososiem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 740 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 12 dag pieczarek
  • cebula
  • 3 łyżki oleju
  • pęczek natki
  • 7 dag ugotowanego ryżu
  • 50 dag fileta z łososia
  • 250 ml mleka
  • 275 g ciasta francuskiego
  • żółtko

Sos:

  • 60 ml białego wina
  • 40 dag śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kulebiaka z łososiem i pieczarkami. Możesz go zaserwować na wigilijnym stole jako jedną z 12 tradycyjnych potraw!

  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Pieczarki oczyść, pokrój.
  3. Cebulę posiekaj, zeszklij.
  4. Dodaj pieczarki, przesmaż aż puszczą sok, dopraw.

Ryba po grecku - przepis

  1. Przełóż do miski, wymieszaj z ryżem i 1/2 pęczka natki.
  2. Filety oczyść z łusek, opłucz, osusz.
  3. Włóż do rondla, zalej mlekiem, zagotuj.
  4. Zmniejsz ogień, dopraw pieprzem i gotuj około 5 minut bez przykrycia.

Sałatka śledziowa na święta - przepis

  1. Rybę wyjmij, usuń skórę, mięso podziel, wymieszaj z pieczarkami i cebulą, dopraw.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Ciasto podziel na 2 prostokąty o szerokości mniej więcej 11 i 14 cm. Mniejszy połóż na blasze, ponakłuwaj widelcem.
  4. Wyłóż na niego farsz pozostawiając czyste brzegi.
  5. Brzegi posmaruj żółtkiem rozkłóconym z odrobiną wody.
  6. Przykryj drugim płatem, dokładnie zlep brzegi.
  7. Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem.

Wigilijna kapusta postna - przepis

  1. Piecz w 200 stopniach (najlepiej z termoobiegiem) przez około 30 minut.
  2. Przygotuj sos. Śmietankę i wino wlej do rondla, dodaj sól i pieprz.
  3. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Uważaj, aby się nie przypalił.
  4. Dodaj posiekaną natkę.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)