Kruche paszteciki z kapustą i grzybami

Tradycyjne świąteczne danie - nie może go zabraknąć na twoim stole.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kruche paszteciki z kapustą i grzybami
Fotolia
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania
Farsz:
  • 40 dag kiszonej kapusty
  • cebula
  • 8 dag suszonych grzybów
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
Wigilijne paszteciki - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Grzyby zalej wodą, odstaw na godzinę, po czym ugotuj.
2. Cebulę obierz, opłucz i drobno posiekaj. 
3. Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku na sicie, pokrój drobno ostrym nożem.
4. Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj nożem z masłem, dodaj żółtka, śmietanę i szczyptę soli.
5. Zagnieć szybko gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i odłóż na 30 minut do lodówki.  
6. W szerokim rondlu z grubym dnem roztop masło z olejem, włóż posiekaną cebulę i zeszklij mieszając na wolnym  ogniu. 
7. Dodaj kapustę, grzyby wraz z wywarem, gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka, a płyn odparuje.
9. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm.
10. Pokrój na prostokąty o bokach 6 x 8 cm.
11. Na każdym połóż porcję farszu, zawiń do środka krótsze boki i zwiń paszteciki.
12. Posmaruj je jajkiem.
13. Piecz 30 min w 180 stopniach.

Przepis Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)