Kotlety z suszonych grzybów - przepis składniki i przygotowanie

Jedna z 12 potraw na wigilijny stół: pyszne kotlety z suszonych grzybów!
/ 20.12.2016 05:59
DRUKUJ PRZEPIS
Kotlety z suszonych grzybów - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 200 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 16 kapeluszy suszonych prawdziwków
  • 3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól
Przygotowanie:

Zobacz przepis na wigilijne kotlety z suszonych grzybów! To danie, które przyrządza od wielu lat moja babcia - proste w przygotowaniu i naprawdę apetyczne.

  1. Mleko posól.
  2. Grzyby dokładnie umyj, zalej posolonym mlekiem i pozostaw na 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc.

Jak zrobić paszteciki na Wigilię?

  1. Następnie wyjmij je z mleka, zalej lekko posoloną wodą i ugotuj do miękkości.
  2. Odcedź, ułóż na deseczce, przyciśnij drugą deseczką, dzięki czemu będą bardziej płaskie.
  3. Jajka roztrzep z 2 łyżkami wody i lekko posól.
  4. W 2 osobnych miseczkach przygotuj mąkę i bułkę tartą.

Pasztet z grzybów - przepis

  1. Grzyby obtocz najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w bułce.
  2. Usmaż na gorącym oleju z obu stron na rumiano.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA