Keks z bakaliami

Keks najlepiej upiec 3 dni przed świętami, owinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce!

fot. STOCKFOOD/FREE

Składniki na keks z bakaliami:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • szklanka cukru
  • torebka cukru wanilinowego
  • 30 dag mieszanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, suszone figi, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu rumowego

Sposób wykonania:

  1. Przygotować bakalie. Większe owoce pokroić w kosteczkę (rodzynki i figi można wcześniej namoczyć w rumie albo winiaku). Orzechy i migdały grubo posiekać (wcześniej posypać je niewielka ilością cukru, żeby nie podskakiwały na deseczce).
  2. Miękkie masło zmiksować na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym.
  3. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku.
  4. Wlać zapach rumowy. na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakaliami. Wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy keksowej.
  6. Keks z bakaliami piec ok. godzinę w temperaturze 180 st. C. Ostudzić, wyjąć z pergaminem. przed podaniem usunąć pergamin, keks oprószyć niewielką ilością cukru pudru.
Przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz więcej świątecznych inspiracji:

Tagi: ciastabakaliekeksdeserydeser
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)