Przepis na keks z bakaliami

Przepis na keks z bakaliami - najlepiej jest go upiec 3 dni przed świętami! Zobacz dlaczego!

Przepis na keks z bakaliami fot. STOCKFOOD/FREE

Tradycyjny świąteczny keks to ciasto ucierane na maśle z dużym dodatkiem bakalii. Lekki aromat wanilii rozchodzący się już w czasie pieczenia wprowadza nas w dobry świąteczny nastrój. Fakt, że w ciągu godziny i 15 minut możemy takie ciasto awaryjnie upiec dla niezapowiedzianych gości i mieć cudowny dodatek do herbaty sprawia, że i na co dzień łatwo nam będzie się cieszyć keksem. Najlepszy keks jest jednak dopiero na drugi dzień. Zawijam keks w folię do żywności jak tylko wystygnie. Ciasto wtedy nabiera równomiernej wilgotności w całej objętości. Sprawdź sama jak łatwo go upiec!

Składniki na keks z bakaliami:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • szklanka cukru
  • torebka cukru wanilinowego
  • 30 dag mieszanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, suszone figi, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu rumowego


Świąteczne smakołyki - forum

Sposób wykonania:

  1. Przygotować bakalie. Większe owoce pokroić w kosteczkę (rodzynki i figi można wcześniej namoczyć w rumie albo winiaku). Orzechy i migdały grubo posiekać (wcześniej posypać je niewielka ilością cukru, żeby nie podskakiwały na deseczce).
  2. Miękkie masło zmiksować na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym.
  3. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku.
  4. Wlać zapach rumowy. na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakaliami. Wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy keksowej.
  6. Keks z bakaliami piec ok. godzinę w temperaturze 180 st. C. Ostudzić, wyjąć z pergaminem. przed podaniem usunąć pergamin, keks oprószyć niewielką ilością cukru pudru.


5 rad, jak nie przytyć w święta

Zobacz więcej świątecznych inspiracji:

Gwiazda betlejemska - jak ją pielęgnować?

Ozdoby choinkowe 2014 - 55 ozdób


 
Tagi: ciastabakaliekeksdeserydeser
Keks świąteczny - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)