Keks mocno bakaliowy

Pyszne świąteczne ciasto!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Keks mocno bakaliowy
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag bakalii (np. 10 dag mieszanki keksowej, po 5 dag orzechów włoskich, migdałów, rodzynek i kandyzowanych wiśni)
  • 2 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piernik świąteczny - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na mocno bakaliowy keks!

  1. Orzechy i migdały posiekaj, połącz z pozostałymi bakaliami, oprósz 2 łyżkami mąki.
  2. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka. Powinna powstać puszysta masa.
  3. Połącz z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
  4. Delikatnie wymieszaj z bakaliami i ubitymi na sztywno białkami.
  5. Ciasto przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz około godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Zobacz inne przepisy świąteczne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)