POLECAMY

Kasia Gotuje z Polki.pl - Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki to klasyczne danie kuchni polskiej, które przeważnie spotykamy na świątecznym stole - sprawdź jak je przygotować!

/ tydzień temu

Przepis na łazanki z kapustą i grzybami według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na łazanki z kapustą i grzybami:

  • 200 g makaronu łazanki
  • 50 g suszonych grzybów
  • łyżeczka majeranku
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 2 posiekane cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • łyżeczka cukru
  • 500 g kiszonej kapusty

Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami?

Wcześniej namoczone grzyby gotujemy w garnku przez 20 minut pod przykryciem. Na patelni przesmażamy cebulę z odrobiną oleju. W międzyczasie siekamy drobno kiszoną kapustę. Wyławiamy grzyby z garnka i drobno siekamy. Bulion grzybowy przelewamy przez sitko wyłożone ręcznikiem papierowym. Dolewamy do cebuli i kiszonej kapusty z posiekanymi grzybami. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu przez 50 minut. Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie do miękkości. Porcję makaronu mieszamy z porcją kapusty.

Zobacz inne przepisy w formie wideo

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)