POLECAMY

Zobacz, jak przygotować karpia w galarecie bez dodatku żelatyny!

Karp w galarecie to jedno z dań, które jest przygotowywane w wielu polskich domach na święta Bożego Narodzenia. Zobacz nasze ulubione przepisy!

/ miesiąc temu
Zobacz, jak przygotować karpia w galarecie bez dodatku żelatyny! fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Karp w galarecie to klasyczne danie, którego nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole. Przygotowywany na bazie wywaru warzywnego z dodatkiem marchewki, pora, cebuli oraz pietruszki jest aromatyczny i delikatny. Możemy go wykonać również w wersji bez żelatyny – sprawdź nasze sprawdzone przepisy!

Karp w galarecie w słoiku

Oto składniki na karpia w galarecie w słoiku:

  • tuszka karpia 1,5 kg
  • 2 średnie cebule białe lub czerwone
  • 3 średnie marchewki
  • pęczek natki pietruszki
  • pół pora
  • szczypta soli
  • pieprz czarny w ziarenkach
  • łyżeczka żelatyny

Jak zrobić karpia w galarecie w słoiku?

Tuszkę karpia dokładnie oczyszczamy i usuwamy łuski. Cebule siekamy w piórka i lekko podsmażamy. Marchewkę gotujemy razem z porem i doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobina cukru. Gotujemy przez 30 minut i dodajemy do lekko wystudzonej mieszanki żelatynę. Przekładamy do słoików i wekujemy w gorącej wodzie. Tak przygotowany karp będzie doskonałym pomysłem na świąteczny stół.

Karp w galarecie bez żelatyny

Oto składniki na karpia w galarecie bez żelatyny:

  • 500 g nóżek kurzych
  • tuszka karpia 1,5 kg
  • 3 średnie marchewki
  • pęczek pietruszki
  • szczypta soli
  • ziarna pieprzu czarnego
  • ziele angielskie
  • szczypta cukru

Jak zrobić karpia w galarecie bez żelatyny?

Tuszkę karpia dokładnie oczyszczamy i usuwamy łuski. Cebule siekamy w piórka i lekko podsmażamy. Marchewkę gotujemy razem z porem i doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Dodajemy kurze łapki. Gotujemy przez 45 minut. Karpia kroimy na cienkie filety i rozkładamy na półmisku. Zalewamy wystudzona galaretą i układamy kawałki warzyw. Tak przygotowany karp idealnie smakuje z odrobiną soku z cytryny lub octem.

Karp w galarecie z rodzynkami

Oto składniki na karpia w galarecie z rodzynkami:

  • tuszka karpia 1,5 kg
  • średnia cebula
  • 250 g rodzynek
  • 3 średnie marchewki
  • szczypta soli
  • ziarenka pieprzu
  • 2 łyżeczki miodu
  • ziele angielski
  • liść laurowy

Jak zrobić karpia w galarecie z rodzynkami?

Tuszkę karpia dokładnie oczyszczamy i usuwamy łuski. Cebule siekamy w piórka i lekko podsmażamy. Marchewkę gotujemy razem z porem i doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Dodajemy kurze łapki. Gotujemy przez 45 minut. Karpia kroimy na cienkie filety i rozkładamy na półmisku. Zalewamy wystudzona galaretą z miodem i układamy kawałki warzyw. Dosypujemy rodzynki. Tak przygotowany karp idealnie smakuje z odrobiną soku z cytryny lub octem.

Zobacz inne przepisy na obiad

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)