Karp w galarecie

Niezastąpiony na wigilijnym stole!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Karp w galarecie
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • duży karp lub ok. 1,5 kg filetów
  • marchewka
  • pietruszka
  • 2 cebule
  • kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • łyżka żelatyny
  • cukier
  • sok z cytryny
  • sól
  • mielony pieprz
Świąteczna sałatka z makrelą - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić karpia w galarecie!

  1. Rybę spraw, usuń łuski.
  2. Opłucz, odetnij głowę, ogon i płetwy.
  3. Karpia pokrój na porcje, skrop sokiem z cytryny, odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  4. Głowę, ogon, płetwy i obrane warzywa zalej litrem zimnej wody.
  5. Całość zagotuj, usuń szumowinę, dodaj przyprawy, gotuj na małym ogniu 30-40 minut.
  6. Wywar przecedź przez sito wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą, wystudź.
  7. Do zimnego wywaru włóż porcje ryby, zagotuj na niedużym ogniu.
  8. Potem zmniejsz płomień i gotuj rybę powoli jeszcze 15-20 minut, uważając, by nie rozpadła się.
  9. Zestaw z ognia, wystudź w wywarze.
  10. Porcje ryby ostrożnie wyjmij, usuń z nich ości.
  11. Ułóż na półmisku, obłóż dekoracyjnie pokrojoną marchewką.
  12. Wywar ponownie przecedź, dodaj do niego namoczoną żelatynę i podgrzej go, aby się rozpuściła.
  13. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem  z cytryny, wystudź.
  14. Zimnym, tężejącym wywarem zalej porcje ryby.
  15. Odstaw do zastudzenia.

Zobacz więcej świątecznych przepisów:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)