Karp w galarecie

Przygotuj go w foremce keksowej!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Karp w galarecie
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ok. 1 kg filetów z karpia
  • mała włoszczyzna
  • 2/3 szklanki zielonego groszku
  • 2 łyżki żelatyny
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz
Śledzie z korzennym aromatem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na karpia w galarecie!

  1. Włoszczyznę oczyść, zalej 1/2 litra wody, dodaj przyprawy i ugotuj bulion warzywny.
  2. Oddzielnie obgotuj groszek, zahartuj zimną wodą - zachowa ładny kolor, odcedź.
  3. Filet z karpia oskrob i oczyść z ości.
  4. Włóż do foremki keksowej, układając rybę na bokach i dnie formy - by powstała rynienka.
  5. Zalej bulionem, postaw na małym ogniu i gotuj ok. 10 minut.
  6. Ugotowaną rybę wyjmij delikatnie z foremki.
  7. Wywar przecedź przez sito, dopraw i rozpuść w nim żelatynę. Wywar wystudź.
  8. Na dno foremki wylej centymetrową warstwę galarety i odstaw do lodówki.
  9. Gdy galareta zastygnie, połóż na nią delikatnie rybę.
  10. Na rybę wyłóż ugotowane warzywa i całość zalej pozostałą galaretą.
  11. Odstaw do lodówki, do stężenia.
  12. Przed podaniem formę z rybą zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie, przykryj deseczką i odwróć do góry dnem.

Zobacz inne przepisy świąteczne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
ulka/rok temu
Rewelacyjnego karpia jadłam w restauracji Mekong w Krakowie i Limanowej jak tylko znowu tam będe sprawdzę inne ryby bo kuchnię mają super smaczną