Karp smażony

Nie może go zabraknąć na świątecznym stole!

Weronika Kwaśniak / 11 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Karp smażony
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • cały karp lub ok. 1,2 kg filetów
  • cytryna
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • szklanka tartej bułki
  • 3 łyżki migdałów w płatkach
  • olej
  • sól
  • pieprz
Świąteczna sałatka z makrelą - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak usmażyć karpia, aby był jak najpyszniejszy!

  1. Karpia spraw, opłucz, osusz, pokrój w dzwonka.
  2. Filety opłucz, osusz, podziel na porcje.
  3. Rybę skrop obficie sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  4. Na jeden talerzyk wysyp mąkę.
  5. W drugim, głębszym rozmieszaj jajka z mlekiem.
  6. Na trzeci wysyp tartą bułkę i wymieszaj ją z migdałami.
  7. Na patelni rozgrzej olej.
  8. Rybę panieruj w mące, jajku i bułce z migdałami.
  9. Kładź na patelnię i smaż na średnim ogniu, aby była złocista z obu stron.
  10. Potem zmniejsz ogień, przykryj i pozostaw rybę na 8 minut.
  11. Po 4 minut obróć ją.

Zobacz więcej przepisów na święta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)