Kapusta z fasolą i grzybami

Kapustę z fasolą i grzybami najlepiej przyrządzić na 2-3 dni przed Wigilią. Przez ten czas kapusta przejdzie zapachem przypraw.

/ miesiąc temu
fot. A. Rogalski
  • Przygotowanie: 2 godziny
  • Porcja: 185 kcal

Składniki na 6-8 porcji kapusty z fasolą i grzybami:

  • 1,2 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 30 dag fasoli perłowej
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 5–6 łyżek oleju
  • 3–4 liście laurowe
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i jagód jałowca
  • majeranek
  • cząber
  • sól
  • pieprz

Kutia - przepis Ani Starmach

Przepis na kapustę z fasolą i grzybami:

  1. Fasolę opłucz, zalej przegotowaną wodą, odstaw na noc.
  2. Suszone grzyby opłucz, zalej 4 szklankami wody, przykryj i odstaw na kilka godzin.
  3. Następnego dnia fasolę zalej świeżą wodą. Dodaj po łyżeczce majeranku i cząbru.

Karp w galarecie - prosty przepis

  1. Fasolę gotuj ok. godziny na wolnym ogniu. Odcedź.
  2. Namoczone grzyby ugotuj (20 minut) w tej samej wodzie, w której się moczyły. Kapustę pokrój, włóż do garnka.
  3. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz czarny pieprz do smaku.

Ciastka z makiem - przepis

  1. Wlej wywar z gotowania grzybów. Dołóż posiekane grzybki.
  2. Wszystko na małym ogniu gotuj ok. godziny.
  3. Cebule posiekaj, przesmaż na oleju i dodaj do gotującej się kapusty.
  4. Dołóż miękką fasolę, wymieszaj.
  5. Wszystko razem gotuj jeszcze 15 minut.

Przepis z "Pani domu"

Kluski z makiem - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
agata/miesiąc temu
ja kupuję gotową kapustę z grzybami z ogródka dziadunia, jest w niej dużo grzybów a sama kapusta idealnie smakuje nie trzeba jej doprawiać.