Jakie potrawy przygotować na wigilię?

Tradycyjna wigilia, ale z nutą świeżości? Jeśli marzysz o takich świętach, mamy dla ciebie kilka propozycji jak ją przygotować.

fot. Nieznane

Nie ma to jak wypróbowane sposoby. A te doskonale znały nasze babki. Dlatego proponowane poniżej menu wigilijne to zestawy układane właśnie przez nie. Wszystkie pamiętają jeszcze chlubne dwudziestolecie międzywojenne.

Opcja oszczędna
Zupa rybna
Śledzie osmażane
Czerwona kapusta
Kapusta z grzybami i ziemniakami
Łazanki z makiem
Pierożki z powidłami
Kompot z suszonych śliwek
Wino krajowe

Polecamy: Czy wiesz, że w każdą wigilię...

Opcja dla średniozapracowanych
Barszcz z uszkami
Gołąbki z ryżem i grzybami
Karp smażony
Sałatka z czerwonej kapusty
Kapusta z grzybami i ziemniakami
Strudel z jabłkami
Kompot z suszonych śliwek i świeżych jabłek
Miód

Polecamy: Wigilijny savoir-vivre

Opcja wykwintna
Zupa migdałowa
Krążki ryb z chrzanem
Szczupak w galarecie
Jarmuż z kasztanami
Sandacz smażony
Sałata zielona
Łamańce z makiem
Kompot surowy z ananasem
Krem cytrynowy i pomarańczowy
Wino grzane, grog z rumem

Wigilijne paszteciki - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (2)
KOMENTARZE (2)
~gość/rok temu
sssssssssssss
Panna_Margot/4 lata temu
Zupa migdałowa jako danie wigilijne jest dosyć oryginalnym pomysłem.Myślę, że zdecydowana większość ludzi robi w domu na święta zupę grzybową i barszcz z uszkami.