POLECAMY

Gęś faszerowana po polsku

Gęś faszerowana po polsku to tradycyjne danie, którego nie może zabraknąć na rodzinnym stole! Sprawdź, jak ją przygotować!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Gęś faszerowana po polsku Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • gęś ok. 4,5 kg
  • 3 ząbki czosnku
  • kajzerka
  • szklanki mleka
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 3 dag masła
  • 35 dag cielęciny
  • cebula
  • 2 jajka
  • 150 ml bulionu
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Gęś faszerowana po polsku to doskonała propozycja na niedzielny rodzinny obiad. Danie nie tylko dostarcza wyjątkowych doznań smakowych, lecz także cieszy oko, ponieważ pięknie prezentuje się na talerzu.

Pierś z gęsi w czerwonym winie - przepis

  1. Gęś oczyść, opłucz, wytnij nadmiar tłuszczu.
  2. W środku i na zewnątrz natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.
  3. Wstaw na noc do lodówki.
  4. Bułkę namocz w mleku.
  5. Wątróbkę chwilę przesmaż na odrobinie masła, przestudź.
  6. Cielęcinę, wątróbkę, odciśniętą bułkę i tłuszcz zmiel.
  7. Dodaj pokrojoną w kostkę, zrumienioną na maśle cebulę oraz żółtka. Wymieszaj, dopraw.
  8. Połącz z ubitymi białkami.
  9. Przygotowanym farszem nadziej gęś, skórę zszyj lub zepnij wykałaczkami.
  10. Włóż do brytfanny, podlej bulionem, piecz godzinę w temperaturze 200 stopni C, a potem jeszcze około 3,5 godziny w temperaturze 180 stopni C, polewając sosem z pieczenia.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 lata temu
obleśna taka gęś faszerowana, jak w ogóle można ,ffufufufufuu