Gęś faszerowana po polsku

Gęś faszerowana po polsku to tradycyjne danie, którego nie może zabraknąć na rodzinnym stole! Sprawdź, jak ją przygotować!

Weronika Kwaśniak / 2 tygodnie temu
DRUKUJ PRZEPIS
Gęś faszerowana po polsku
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • gęś ok. 4,5 kg
  • 3 ząbki czosnku
  • kajzerka
  • szklanki mleka
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 3 dag masła
  • 35 dag cielęciny
  • cebula
  • 2 jajka
  • 150 ml bulionu
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
Przepis Roberta Sowy: gęsie żołądki
Przygotowanie:

Gęś faszerowana po polsku to doskonała propozycja na niedzielny rodzinny obiad. Danie nie tylko dostarcza wyjątkowych doznań smakowych, lecz także cieszy oko, ponieważ pięknie prezentuje się na talerzu.

Pierś z gęsi w czerwonym winie - przepis

  1. Gęś oczyść, opłucz, wytnij nadmiar tłuszczu.
  2. W środku i na zewnątrz natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.
  3. Wstaw na noc do lodówki.
  4. Bułkę namocz w mleku.
  5. Wątróbkę chwilę przesmaż na odrobinie masła, przestudź.
  6. Cielęcinę, wątróbkę, odciśniętą bułkę i tłuszcz zmiel.
  7. Dodaj pokrojoną w kostkę, zrumienioną na maśle cebulę oraz żółtka. Wymieszaj, dopraw.
  8. Połącz z ubitymi białkami.
  9. Przygotowanym farszem nadziej gęś, skórę zszyj lub zepnij wykałaczkami.
  10. Włóż do brytfanny, podlej bulionem, piecz godzinę w temperaturze 200 stopni C, a potem jeszcze około 3,5 godziny w temperaturze 180 stopni C, polewając sosem z pieczenia.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
senix/rok temu
obleśna taka gęś faszerowana, jak w ogóle można ,ffufufufufuu