Filet z indyka w cieście

Z farszem ze szpinaku!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Filet z indyka w cieście
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg fileta z indyka
  • 45 dag mrożonego szpinaku w liściach
  • słoiczek czarnych oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 jajka
  • po 1/4 szklanki tartego parmezanu i bułki
  • gałka muszkatołowa
  • olej
  • mrożone ciasto francuskie (420 g)
  • sól
  • pieprz
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na indyka w cieście!

  1. Mięso natnij wzdłuż z jednej strony, natrzyj solą i pieprzem, odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
  2. Szpinak rozmroź, osącz.
  3. Wymieszaj szpinak z oliwkami, posiekanym czosnkiem i pomidorami oraz jajkiem, parmezanem i bułką.
  4. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
  5. Nadziej mięso, zaszyj.
  6. Posmaruj olejem, piecz 2 godziny w 190°C, polewając wytwarzającym się sosem.
  7. Przestudź, ułóż na płacie rozmrożonego ciasta (posmarowanym wcześniej białkiem).
  8. Zawiń, ponakłuwaj wykałaczką, posmaruj żółtkiem.
  9. Piecz około 20 minut w 210°C.

Zobacz inne przepisy świąteczne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)