Czekoladowy sernik z pomarańczami - przepis składniki i przygotowanie

Idealny wypiek na bożonarodzeniowy stół: aksamitny czekoladowy sernik z pomarańczami!
Weronika Kwaśniak / 05.12.2016 05:58
DRUKUJ PRZEPIS
Czekoladowy sernik z pomarańczami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na masę serowo-czekoladową:

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 10 dag masła
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej
  • łyżka kakao
  • 25 dag cukru
  • 6 jajek
  • budyń śmietankowy
  • 15 dag śmietany 22%
  • opcjonalnie: 25 ml likieru pomarańczowego

Na masę śmietanową:

  • 50 dag śmietanki 30%
  • 25 dag śmietany 18%
  • 10 dag cukru pudru
  • łyżka żelatyny

Na wierzch:

  • łyżeczka kakao
  • 2 pomarańcze
  • opcjonalnie: kandyzowana skórka pomarańczy
Przygotowanie:

Zobacz przepis na świąteczny sernik czekoladowy z pomarańczami! Zamiast tych owoców, równie dobrze sprawdzą się mandarynki!

  1. W rondelku rozpuść masło i czekoladę.
  2. Jajka ubij z cukrem, dodaj do nich ser i kakao. Zmiksuj na gładką masę.
  3. Ciągle ubijając, dodaj rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę, budyń w proszku, a na koniec śmietanę i likier.

Jak zrobić sernik w kratkę?

  1. Wszystko wymieszaj, aż masa będzie jednolita.
  2. Tortownicę o średnicy 26 cm owiń folią aluminiową.
  3. Masę przełóż do tortownicy.
  4. Umieść ją w większej formie wypełnionej w 1/3 wodą (owinięcie folią jest koniecznie właśnie po to, aby do tortownicy nie dostała się woda).

Sernik z kandyzowanymi owocami - przepis

  1. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 60 minut w temperaturze 160 stopni C.
  2. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody.
  3. Gdy napęcznieje, rozpuść w kąpieli wodnej.
  4. 350 ml śmietanki 30% ubij.
  5. W misce wymieszaj kwaśną śmietanę z cukrem pudrem (łyżeczkę cukru zachowaj) i rozpuszczoną żelatyną. Na koniec dodaj śmietankę i delikatnie wymieszaj.

Sernik wiedeński - przepis

  1. Masę śmietanową wylej na wystudzony sernik i odstaw na godzinę do lodówki.
  2. Pomarańcze obierz i pokrój na kawałki.
  3. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z łyżeczką cukru pudru.
  4. Bitą śmietaną udekoruj wierzch sernika.
  5. Całość oprósz kakao i udekoruj pomarańczą.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA