Ciasto makowo-jabłkowe

Nietypowa wersja makowca!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto makowo-jabłkowe
serwis prasowy Lubella
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 300 g maku
  • 300 g jabłek
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 300 g masła
  • 300 g cukru
  • 6 jajek
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • wiórki kokosowe
  • 50 g rodzynek
Ciasto Rafaello bez pieczenia - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto makowo-jabłkowe na święta!

  1. Masło utrzyj z cukrem i stopniowo dodaj do niego żółtka.
  2. Do masy maślano-jajecznej dodaj mak, starte na grubej tarce jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia i rodzynki.
  3. Białka ubij na sztywno i mieszaj delikatnie z ciastem.
  4. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 45 minut w 180 stopniach.
  5. Kiedy się upiecze, odstaw do wystygnięcia.
  6. Śmietankę zagotuj, wrzuć do niej czekoladę i mieszaj na wyłączonym gazie do momentu, aż się rozpuści.
  7. Pokryj ciasto polewą i posyp wiórkami kokosowymi.
Materiały prasowe, Lubella

Zobacz inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)