POLECAMY

Blok czekoladowy z orzechami

Do ciasta możesz dodać również inne bakalie!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Blok czekoladowy z orzechami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 20 min
Ilość kalorii: 450 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 paczki herbatników
  • 15 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 120 ml wody
  • 25 dag mleka w proszku
  • 25 dag różnych orzechów (np. włoskich, laskowych)
Przygotowanie:

1. Herbatniki wsyp do płóciennego woreczka, pokrusz za pomocą wałka lub tłuczka.
2. Do rondelka włóż kawałki masła, cukier, kakao i wodę.
3. Powoli mieszaj i podgrzewaj, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i utworzą płynną masę.
4. Do ciepłej masy wsyp pokruszone herbatniki i mleko w proszku, wymieszaj.
5. Masę połącz z posiekanymi na drobno orzechami.
6. Przygotowaną masę przełóż do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą, schłodź.
7. Wstaw do lodówki, by dobrze zastygła (najlepiej na całą noc).

Przepis z "Przyjaciółki"

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)