POLECAMY

Unikaj tych 5 błędów podczas pieczenia, by za każdym razem cieszyć się idealnym biszkoptem!

Biszkopt to niewątpliwie jeden z wypieków, który nastręcza wielu kłopotów podczas pieczenia – sprawdź nasze porady i sprawdzone przepisy!

/ 3 tygodnie temu
Unikaj tych 5 błędów podczas pieczenia, by za każdym razem cieszyć się idealnym biszkoptem! fot. Fotolia

Biszkopt przygotowywany z 6 jaj to klasyk, który nie ma prawa się nie udać. Inną skuteczną metodą uzyskania puszystego wypieku jest rzucenie nim o podłogę. Sprawdź, czy popełniasz podstawowe błędy, które oddalają Cię od ideału!

5 podstawowych błędów przy pieczeniu biszkoptu:

1. Przygotowana piana z białek połączona z suchymi składnikami nie powinna być mieszana za pomocą miksera, by nie zniszczyć delikatnych pęcherzyków powietrza.

2. Zbyt sztywno ubita piana z białek sprawia, że podczas mieszania z innymi składnikami będzie się kruszyć.

3. Złe proporcje suchych składników w porównaniu do mokrych składników.

4. Nieodpowiednia wielkość formy do pieczenia.

5. Zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura pieczenia – odpowiedni przedział temperatur: 160-170 stopni Celsjusza.

Przepis na biszkopt z 6 jaj

Oto składniki na biszkopt z 6 jaj:

  • 6 jajek
  • szklanka mąki pszennej
  • 6 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru

Jak zrobić biszkopt z 6 jaj?

Białka dokładnie ubijamy na puszystą masę i stopniowo dodajemy żółtka. Istotne jest, aby dokładnie przesiać mąkę. Dodajemy ją stopniowo razem z cukrem pudrem. Całą masę delikatnie mieszamy szpatułką tak, aby nie zniszczyć delikatnych pęcherzyków powietrza. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Biszkopt orzechowy

Oto składniki na biszkopt orzechowy:

  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek zmielonych orzechów
  • 5 łyżek bułki tartej

Jak zrobić biszkopt orzechowy?

Białka dokładnie ubijamy na puszystą masę i stopniowo dodajemy żółtka. Istotne jest, aby dokładnie przesiać mąkę. Dodajemy ją stopniowo razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy siekane orzechy. Całą masę delikatnie mieszamy szpatułką tak, aby nie zniszczyć delikatnych pęcherzyków powietrza. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Biszkopt rzucany

Oto składniki na biszkopt rzucany:

  • 5 jajek
  • 1/4 szklani mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Jak zrobić biszkopt rzucany?

Białka dokładnie ubijamy na puszystą masę i stopniowo dodajemy żółtka. Istotne jest, aby dokładnie przesiać mąkę. Dodajemy ją stopniowo razem z cukrem. Całą masę delikatnie mieszamy szpatułką tak, aby nie zniszczyć delikatnych pęcherzyków powietrza. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Na koniec po wyciągnięciu z piekarnika delikatnie rzucamy o podłogę.

Zobacz inne przepisy na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/tydzień temu
Niezawodny sposób na przepiękny biszkopt to oddzielnie ubicie białek i delikatne zmieszanie na samym końcu. Później po wyjęciu należy rzucić z wysokości około 0,5 m. Ja jeszcze używam mieszanki do wypieku biszkoptu od polskich młynów. Zawsze idealnie wychodzi