Bezglutenowe ciastka na święta - przepis składniki i przygotowanie

Bezglutenowe ciastka to propozycja dla tych, którzy w święta muszą przestrzegać diety. Zobacz przepis!
/ 16.12.2016 05:26
DRUKUJ PRZEPIS
Bezglutenowe ciastka na święta - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 20
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 80 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • 10 dag mąki gryczanej
  • 5 dag mąki ryżowej
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 8 dag masła
  • 10 dag miodu
  • 5 dag cukru pudru
  • jajko

Na lukier:

  • 15 dag cukru pudru
  • białko jaja
  • cukrowe perełki (bezglutenowe)
Przygotowanie:

Zobacz przepis na bezglutenowe ciastka na święta! Dzięki temu pomysłowi nawet te osoby, które muszą przestrzegać diety, będą mogły cieszyć się smakiem bożonarodzeniowych smakołyków.

  1. Zmieszaj wszystkie mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do pierników.
  2. Dodaj cukier puder, miód, masło i jajko, zmiksuj.
  3. Stół lub stolnicę podsyp mąką kukurydzianą.

Ciasteczka imbirowe - przepis

  1. Masę wyłóż na blat i zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli klei się do rąk, dodaj więcej mąki.
  2. Na stole połóż papier do pieczenia.
  3. Papier i wałek oprósz mąką kukurydzianą i wałkuj partiami ciasto na grubość kilku milimetrów.
  4. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wycinaj foremkami śnieżynki i przenoś je na blachę.

Ciastka z makiem - przepis

  1. Piecz przez 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
  2. Cukier puder utrzyj z odrobiną białka na gładki gęsty lukier.
  3. Wystudzone śnieżynki udekoruj lukrem i cukrowymi perełkami.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA