Barszczyk na kwasie buraczanym

Z uszkami, w sam raz na wieczerzę wigilijną.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Barszczyk na kwasie buraczanym
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: średni
Składniki:
Zakwas:
  • 5 średnich buraków
  • kromka razowego chleba
Barszcz:
  • 1,5 kg buraków
  • włoszczyzna
  • 3 suszone grzyby
  • 3 ząbki czosnku
  • po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
Uszka:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • cebula
  • 10 dag suszonych grzybów
  • łyżka masła
  • 3 wędzone suszone śliwki
  • sól
  • pieprz
Barszcz czerwony - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na barszcz na kwasie buraczanym!

  1. Przygotuj kwas: buraki obierz, pokrój w plastry, włóż do słoja z chlebem, zalej wodą, tak by przykryła buraki.
  2. Słój obwiąż gazą i odstaw na 5 dni w ciepłe miejsce. Zdejmij pianę, przecedź. Trzymaj w lodówce.
  3. Przygotuj barszcz: grzyby namocz w wodzie.
  4. Włoszczyznę obierz, zalej 2 l wody, dodaj grzyby wraz z zalewą, przyprawy, dopraw solą i gotuj pod przykryciem ok. 35 minut.
  5. Warzywa wyjmij, włóż obrane i starte na grubej tarce buraki.
  6. Gotuj na bardzo małym ogniu ok. 2,5 godziny, po czym przecedź, dopraw ok. 1/2 litra kwasu buraczanego, rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i ew. cukrem.
  7. Przygotuj uszka: grzyby zalej niewielką ilością wody, ugotuj do miękkości.
  8. Osącz, zmiel lub bardzo drobno posiekaj razem ze śliwkami.
  9. Cebulkę posiekaj, zrumień na maśle, wymieszaj z grzybami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  10. Zagnieć elastyczne ciasto z mąki, szczypty soli oraz jajek.
  11. Rozwałkuj na cienkie placki, pokrój na małe kwadraciki, obłóż odrobiną farszu, złóż po przekątnej i zlep.
  12. Dwa wolne boki połącz, tworząc uszka.
  13. Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od chwili wypłynięcia.

Zobacz inne porady na święta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)