Barszcz wigilijny z uszkami - przepis składniki i przygotowanie

Barszcz z uszkami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Tej zupy nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole: przygotuj razem z nami barszcz wigilijny z uszkami!
Weronika Kwaśniak / 29.05.2019 15:15
Barszcz z uszkami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
  • Przygotowanie: 2 godziny
  • Porcja: 195 kcal

Składniki na 6-8 porcji barszczu wigilijnego z uszkami:

  • 5–6 buraków
  • pęczek włoszczyzny
  • 3 łyżki koncentratu barszczu
  • listek laurowy
  • po 2–3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • szklanka soku wiśniowego
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • olej
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Na uszka:

  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • 6 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • łyżka posiekanej natki
  • sól
  • pieprz

Przepisy na świąteczne potrawy - forum

Sposób wykonania barszczu wigilijnego z uszkami:

  1. Buraki ugotuj w łupinach, odcedź, obierz, zetrzyj.
  2. Grzyby na uszka opłucz, zalej wrzątkiem, mocz kilka godzin.
  3. Następnie ugotuj do miękkości. Wyjmij z wywaru, a ten zachowaj.
  4. Buraki i włoszczyznę umieść w garnku, zalej 2 l wody.

Tradycyjne potrawy wigilijne

  1. Posól, dodaj ziele angielskie, pieprz i listek laurowy. Ugotuj wywar. Przecedź.
  2. Dodaj sok wiśniowy, koncentrat, wywar z grzybów, roztarty czosnek, majeranek oraz podsmażoną na oleju posiekaną cebulkę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  3. Grzyby na uszka posiekaj i podsmaż na oleju razem z posiekaną cebulą.
  4. Wymieszaj z rodzynkami, posiekanymi orzechami, jajkiem i natką. Dopraw solą i pieprzem.

Ciasta na Boże Narodzenie

  1. Do mąki dolej taką ilość ciepłej wody, aby powstało elastyczne ciasto. Wyrób.
  2. Ciasto cienko rozwałkuj. Kieliszkiem wykrawaj małe kółeczka.
  3. Na każde nakładaj porcję farszu, składaj na pół, mocno zalepiaj brzegi formując pierożki.

Pierniczki - przepis

  1. Zlepiaj ich przeciwległe końce, aby powstawały uszka.
  2. Gotuj w posolonym wrzątku 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z barszczem.

Na zlecenie Edipresse - przepis z "Pani domu"

Redakcja poleca

REKLAMA