Babka śledziowa

Elegancka przystawka!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Babka śledziowa
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 7 płatów filetów śledziowych
  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • masło i mąka do formy
Śledzie z korzennym aromatem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babkę śledziową!

  1. Śledzie mocz 3 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją w tym czasie 2 razy.
  2. Następnie wyjmij je z wody i włóż do mleka.
  3. Odstaw na kolejne 6 godzin, wyjmij i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym.
  4. Oczyść filety z ości i zmiksuj na gładką masę.
  5. Ziemniaki umyj, upiecz w mundurkach, przestudź, obierz, przetrzyj przez sitko lub przeciśnij przez praskę, dodaj do śledzi, wbij jajka i wlej śmietanę.
  6. Masę dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  7. Formę na babkę lub tortownicę wysmaruj masłem, wysyp mąką, nałóż masę i wstaw do piekarnika.
  8. Piecz 40 minut (200 stopni).

Zobacz inne świąteczne przepisy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)