Aksamitna napoleonka

Ciasto idealne na wiele okazji!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Aksamitna napoleonka
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (42 dag)
  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
Keks świąteczny - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić napoleonkę!

  1. Lekko rozmrożone ciasto podziel na pół.
  2. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem i upiecz na złoty kolor w piecyku nagrzanym do temperatury 220 stopni C (przez mniej więcej 20-25 minut).
  3. 3 szklanki mleka zagotuj z cukrem.
  4. W pozostałym mleku rozmieszaj obie mąki wraz z żółtkami i wlej cały czas mieszając do garnka z gorącym mlekiem. Zagotuj.
  5. Jeszcze gorący budyń rozłóż na jednym blacie ciasta, przykryj drugim, odstaw, by masa zastygła.
  6. Ciasto posyp cukrem pudrem i pokrój na porcje nożem z ząbkami.

Zobacz więcej świątecznych przepisów:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
słuchajcie doradźcie mi jak zrobić napoleonkę idealną