Sernik z rodzynkami - przepis składniki i przygotowanie

Jeśli chcesz, dodaj też inne bakalie!
/ 16.12.2014 06:49
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik z rodzynkami - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:


  • 25 dag mąki
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 12 dag masła
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • łyżka śmietany 18%

Masa:


  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • budyń waniliowy
  • miąższ z połowy laski wanilii
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 90 dag białego, mielonego sera  
  • 5 dag rodzynek
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sernik z rodzynkami!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Formę 25 x 30 cm wyłóż pergaminem, dno i boki wylep rozwałkowanym ciastem. 
  3. Piecz 15 minut w 200°C.
  4. Jajka utrzyj z cukrem i pozostałymi składnikami.
  5. Na końcu dodaj ser oraz sparzone, osuszone i obtoczone w mące rodzynki. 
  6. Przelej masę do przygotowanej foremki.
  7. Piecz około 100 minut w 160°C.

Zobacz inne przepisy na serniki:

DRUKUJ PRZEPIS